Hovmanstorp
Jag passerar gränsen till gamla Onsjö fideikommiss marker och platsen där det gamla torpet Norget låg. Jag som utböling från Partille minns detta. Det revs så sent som 2017 för att ge plats åt ett nytt hus. Man kan fortfarande skymta jordkällaren. Vi har all anledning att komma tillbaka till detta spännande torp vid ett annat tillfälle.
Rakt fram går landsvägen till gamla Onsjö säteri och numera Onsjö golfklubb.
Åt vänster ligger snön djup och oplogad på den lilla väg som är tänkt att utgöra dagens promenad.
Jag är klädd för situationen med underställ och ändamålsriktiga kängor.
![]() |
Vägskälet. |
Det är vackert. Vinterlandskapet står orört, sånär som på ett skidspår som löper längs gamla dikade gärden och skogsbryn. Jag går bredvid spåret. Jag är ingen sadist.
![]() |
Taggtråd löper längs vägen. |
Platsen för Hovmanstorpet dyker upp. Stallbyggnaden står kvar om än med ett akut renoveringsbehov. Bostadshuset revs av kommunen 2003. Torpet nämns i jordebok från 1675.
![]() |
Stallbyggnaden till Hovmanstorp. |
I nådens år 1791 flyttade Olof Linnarsson och hans hustru Christina Nilsson in på torpet efter deras vigsel. De får sju barn.
Olof var torpare på Hovmanstorpet i 37 år. Det fanns en häst, fyra kor, en kviga samt får och grisar. Det var välskött och välbeställt. År 1825 gjorde Olof 274 dagsverken på Onsjö gård som ersättning för arrendet och de varor han hämtade ut från Onsjö gård.
De sista som arrenderade torpet var Gustav och Anna Andersson. De fanns kvar på Hovmanstorpet fram till 1960 - 70-talet.
Det finns berättat om när Gustav åkte häst och vagn ner till "Onsjökiosken" och hämtade tidningen. Sedan satt han på kuskbocken och läste medan hästen Balder hittade hem själv utan styrning från Gustav.
![]() |
Vackert som en saga! |
Jag bannar snön. Det blir stört omöjligt att se några rester av torpet. Jag får låta fantasin jobba.
Dock ger det mig en anledning att återkomma.
Jag pulsar vidare in i skogen. Mitt nästa mål är platsen för torpet Brudarebacken vars namn sägs komma från en brudfejd med dödlig utgång.
Mer om detta i nästa inlägg.
Källa: Torp och torparfamiljer år 1810-1940-talet hörande till Onsjö säteri och fideikommiss år 1770-1975. Utgiven av Vänersborgs släktforskare.
Kommentarer
Skicka en kommentar